16 dana aktivizma u znaku jubileja: 20 godina od kako je porodično nasilje krivično delo

Danas počinje kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“, a ove godine ona je posebno značajna jer se obeležava i jedan jubilej – tačno je 20 godina od kako je Krivični zakonik prepoznao nasilje u porodici. Ovo je bio ključni korak u borbi protiv nasilja za koji su se feministkinje dugo i teško borile.

Na temelju ove pobede, došlo je do pomaka i u drugim aspektima u zakonodavstvu: Porodični zakon prvi put uvodi mere zaštite od nasilja u porodici, Krivični zakonik od 2005. predviđa strože kazne za seksualne delikte, od 2009. godine Krivični zakonik prepoznaje zabranu približavanja i komunikacije sa žrtvom, usvojen je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici iz 2016. godine, a krivična dela proganjanje i polno uznemiravanje stupili su na snagu 2017. godine.

Ipak, promene u zakonima nisu dovoljne bez adekvatne primene.

Za poslednjih dvadeset godina podneto je više od 70 hiljada krivičnih prijava za nasilje u porodici prema ženama i oko 7000 prijava za nasilje u porodici prema muškarcima. U poslednjih godinu dana podneto je oko 5000 prijava, od kojih je jedva polovina stigla do optužnice, dok je 500 nasilnika osuđeno na zatvorsku kaznu, a 1300 uslovno, piše Insajder.

Kao društvo, nešto ne radimo kako treba i kaznena politika se ne sprovodi adekvatno. Što znači da borba još traje, na šta se moramo svakodnevno podsećati tako što ćemo pamtiti ono śto je promenu donelo i na tim temeljima nastaviti borbu.

Definisanje nasilja u porodici kao krivičnog dela rezultat je istrajne i zajedničke borbe žena u politici, aktivizmu, akademiji, i drugim poljima delovanja. Promena zakona rezultat je decenijskog rada ženskih organizacija na SOS telefonima u pružanju besplatne psihološke i pravne podrške ženama žrtvama nasilja, a koji država ni danas ne prepoznaje„, podseća u svom saopštenju BeFem i naglašava da je feministička politika neophodna za bolju budućnost celog društva.

Ono što danas imamo nije dato, već je teško izboreno, a kada se radi o društvenim pitanjima prava nisu uklesana u kamenu, već se moraju iznova braniti. To je proces koji traje.

Obeležavanje datuma, godišnjica i društvenih promena je važno zato što nas podseća na proces. Zbog gužve u kojoj živimo, ili pojednostavljene istorije o kojoj učimo, može da se stekne utisak da smo oduvek živeli baš ovako kako živimo sada. Bez obzira da li govorimo o nekom dobrom ili lošem aspektu sadašnjice. Podsećanje na datum kada je promenjen neki zakon nas tera i da se setimo društva pre te promene, tera nas da se setimo da su neki drugi stavovi bili prihvatljivi i dominantni. Istovremeno, tera nas i da se setimo da su baš ti stavovi, pretočeni u zakonske odredbe, podložni promeni i da je dovoljno da se ljudi, građanke i građani i tome dogovore. Važno je da imamo u vidu da su promene moguće i da zavise od nas. Važno je da pamtimo da ako smo u nekom ranije trenutku promenile zakon, i dale znak da smo protiv nasilja, da to možemo da uradimo opet„, kaže Nađa Duhaček i naglašava da je danas takvo podsećanje neophodno. „Uprkos jasnijim zakonskim odredbama, nasilje se kao fenomen i dalje relativizuje i često ne razume, posebno rodno zasnovano nasilje„, zaključuje Duhaček.

Do ove važne društvene promene ne bi došlo bez feministkinja štogovori da su feministički aktivizam i politike neophodni za kreiranje društvene politike prema nekom problemu i opšti napredak zajednice, tvrdi za Zoomer aktivistkinja BeFema Milica Batričević.

Mi smo došli do istorijke tačke u kojoj je više vekovno iskustvo žena prepoznato, ali tu se borba ne zaustavlja. Kada govorimo o nasilju prema ženama mi smo u tački u kojoj je država kroz zakone prepoznala, ali društvo i dalje nije. Feminističke aktivistkinje imaju različite mehanizme kako da društvo prepozna kroz bolje medijske politike, bolje obrazovne politike i seksualno obrazovanje itd., ali i dalje ne postoji volja da se one uvaže i primene„, objašnjava Batričević.

Borba je neprestana i na to se moramo podsećati svakog dana, a posebno ovih 16 dana.

Foto: BeFem

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Reditelji o hiperprodukciji serija: Srbija ima veću produkciju serija od Netflixa

Petog dana 16. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, održana je konferencija reditelja, scenarista i direktora fotografije. Na prvoj konferenciji govorio je...

Svečano zatvoren 16. internacionalni filmski festival LIFFE u Leskovcu

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem filma „Eskort" završeno je 16. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE. Festival je održan od...

Otvoren konkurs za drugu generaciju ZOOMER digitalne laboratorije

Omladinski portal ZOOMER raspisuje konkurs za drugu generaciju polaznika i polaznica programa „ZOOMER digitalne laboratorije – Zlab“! Program je...

Branka Katić: Ovo je brzo vreme pa svi pokušavaju brzo da snimaju, ali ne mislim da je to uvek dobro

Ne tek završenom filmskog festivalu LIFFE u Leskovcu publiku je oduševio performans naše proslavljene glumice Branke Katić, koja je predstavila film „Praznik...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još