#10DaysSober

“Šta se pijeeeee?”

-Čaj, crni. Može sa mlekom, med obavezno.

Nakon ovog kratkog dijaloga, doživećete prodoran pogled sa smrtonosnom namerom.

“Čekaj bre, jesi bolestan nešto?”

Ovde zdrav pije a bolestan se trezni. A ja jesam bolestan. Svoju bolest shvatam vrlo ozbiljno. Već nekoliko godina ne pijem intenzivno, mada sam imao nameru da ne pijem uopšte. Poslednji put sam alkohol popio pre 10 dana, za Novu godinu. Tada sam popio nekoliko rakija, da se nazdravi. Ništa se katastrofalno nije desilo, pa da shvatim koliko mi alkohol smeta. To bi možda bilo neiskreno.

Tokom srednjoškolskih dana, priznajem da sam imao problem sa alkoholom. U želji da ispadnem “glavni” u društvu pio bih ogromne količine alkohola skoro svaki vikend. Usput sam se i zaposlio, odgovorno sam radio kao marketinški menadžer za jednu domaću firmu. Sa nepunih 16 godina, išao sam u gimnaziju (redovno, bio sam solidan đak, nadaren za “kenjanje”) i uporedo sam radio. Iako su se rasporedi smena škole i posla menjali, zauzetost je važila tokom celog dana.

Tada je cirka postala sastavni deo i radne nedelje.

Uvek može nešto da se popije. Neko se rodi? Ma daj bre, moramo nazdraviti, neću da mi dete bude sakato jer ti nećeš da popiješ! Neko umre? Vječnaja pamjat, nek’ mu je laka crna zemlja, ‘odi da mu olakšamo zagrobni život, valja se za dušu popiti. Započneš posao, završiš ga? Uspeš, propadneš, položiš ispit, spremaš ispit, dočekaš odmor, završiš odmor. Piješ i da odmoriš.

I onda sam jednom “pretek’o”, onako totalno. Usladi se čoveku, zanese se. Od tog 11. novembra 2016. godine bežim od alkohola. Ali nije lako pobeći.

Šta je toliko privlačno u alkoholu? Da, svestan sam koliko je kul osećaj kad si pijan, koliko je lakše osloboditi se. Ali da li sam to zaista ja? Plus sutradan smrdim i osećam se mrtvo. Prolongirano cirkanje dovodi do toga da konstantno smrdim i konstantno se osećam mrtvo.

“First you take the drink. And then, the drink takes you”

Tako kažu braća Irci, nezvanični kraljevi alkoholizma. Rešio sam da ja ponovo budem ja, a ne bleda figura na etiketi izabranog pića.

I zato danas slavim ovaj mali “milestone”. Na svom instagram nalogu (@pasha.beogradski) ću svaki dan postavljati update o broju dana koliko ne pijem. Ne jer se hvalim time, već da pokažem da je moguće. Pozivam sve da mi se pridruže u ovom izazovu. Ne morate kačiti # sa brojem dana, ali učestvujte. Ne normalizujte alkoholizam.

Obećavam Vam, možda ćete se isprva osećati trulo na žurci, ali ćete barem biti iskreni. A ubrzo, sa iskrenošću dolazi i samospoznaja, kojoj sledi i dobar osećaj. Putovanje do homeostaze je mučno, ali vredi. Jebeš mu mater, vredi.

#365challenge #staysober

cover photo: pexels.com

Prethodni članakJachim 2021 – the best of
Sledeći članakČija je ono Zvezda?

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Sadisti i mazohisti na internetu: Ne budi hejter, baci lajk

Ako mislite da je hejter produkt modernog doba u velikoj ste zabludi. Mrzitelja koji nagomilani bes i nataložene frustracije ispoljavaju negativnim komentarima...

Lista gostiju na koncertu Yu grupe obećava ex-yu rock festival

Koliko je među zumerima nostalgičara? Onih koji nešto ne vole da se gasiraju, već slušaju ono što su njihovi roditelji slušali? Za...

Ko će se pridružiti ekipi Pink-Hepi-Prva-B92

Nakon što je REM odlučio da ove četiri televizije dobiju nacionalnu frekvenciju, ekipa Pink, Hepi, Prva i B92 dobiće još jednog člana...

Bojana Stamenov prekinula letovanje da očita bukvicu novinarima

Pevačica Bojana Stamenov je smršala više od 80 kilograma, verovatno to sada i ptice na grani znaju. Kako? Regulisanjem ishrane i redovnim...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još