10. septembar – svetski dan prevencije suicida

Svake godine 10. septembra na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubistava se obeležava Svetski dan prevencije samoubistava. Cilj obeležavanja ovog dana je podizanje svesti o potrebi i obavezi sprovođenja akcija u prevenciji samoubistava na globalnom nivou.

Svake godine, nažalost, oko milion ljudi izvrši samoubistvo, a ono što je vrlo zabrinjavajuće jeste da su i mladi skloni samoubistvima.

Kao i za svaki problem, prevencija samoubistava je najvažnija. Važno je podizanje svesti o ovome, kao i da se ljudima sa problemom ponudi pomoć u cilju podrške ali i dostupnosti stručnjaka sa kojima se može porazgovarati.

Pitanje samoubilaštva je pitanje za svakoga od nas, a i obaveza i odgovornost da pomognemo osobama koje o tome razmišljaju – utehom, savetom, traženjem rešenja ili ohrabrenjem da potraži profesionalnu pomoć “, istakao je prim.dr sci. Vojislav Ćurčić, psihijatar, psihoanalitičar  u tekstu koji je objavljen na DokTok Portalu: „Svetski dan prevencije suicida”,  u cilju podrške prevenciji suicida.

U Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, je otvorena nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva. Na telefonski broj 0800/309-309 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja – psihijatri, psiholozi, socijalni radnici.

Na DokTok platformi su takođe svakodnevno dostupni psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri koji su tu da saslušaju korisnika i pruže psihološku podršku. Razgovori se obavljaju putem platforme, www.doktok.rs, gde građani mogu da pogledaju listu dostupnih stručnjaka za mentalnu podršku,  njihovu dostupnost i slobodne termine, kao i da zakažu svoju konsultaciju kod odabranog stručnjaka ili se odmah povežu sa dežurnim psihoterapeutom. Uz pomoć telemedicine i DokToka, mogućnost online razgovora sa stručnjakom postala je dostupna kad god Vam je potreban razgovor, bez obzira na vreme i mesto, pa čak i iz udobnosti svog doma.

Sve što je potrebno da uradite jeste da posetite sajt www.doktok.rs, napravite svoj profil i odaberete željenog stručnjaka za konsultaciju. Na raspolaganju ćete imati nekoga ko će vas saslušati, razgovorom pomoći oko nedoumica ili problema koji imate, ali i pružiti stalnu psihološku podršku kada i gde god da vam je potrebno.

Izvor: DokTok

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Stefan M. Mladenović – Film kao revolt prema nametnutosti

Pre nešto više od godinu dana kada smo razgovali, Stefan je promovisao svoj kratki film na španskom jeziku koji govori o seksualnom...

Obeležavanje jubileja 100 godina Duška Radovića

Veliki jubilej 100 godina Duška Radovića biće obeležen u utorak, 29. novembra u 18 časova u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Kolin Farel rasprodao otvaranje FAF-a

Ulaznice za projekciju filma Duhovi ostrva kojim će u petak, 25. novembra u 19 časova u Velikoj sali mts Dvorane svečano biti otvoren 28....

Kad opskurni rijaliti bude edukativan

liti kako mi se u prvih 24h u Londonu dopao samo goli rijaliti Juče sam sleteo u London...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još